Laatste update: 22 november 2021

Met private lease rijd je onbezorgd in een nieuwe auto zonder je spaarrekening te plunderen. Kun je mooi lekker blijven doorsparen voor je nieuwe of eerste huis. Mooi toch?! Nou… nee! Er is één ding dat je écht moet weten, en waar je misschien wel eens iets over gehoord hebt. Een lopend private lease contract heeft namelijk veel invloed op je nieuwe (eerste) hypotheek of andere leningaanvraag. Hoe dat zit leggen we je hier graag uit. Omdat we het belangrijk vinden dat jij weet hoe het zit.

Uit rekenvoorbeelden van de Consumentenbond blijkt namelijk dat het leasen van een Kia Picanto van slechts €241,- per maand je maximale leenbedrag vermindert met een kleine 40.000 euro!
Bij een Kia Niro met een maandbedrag van €438,- p/m gaat het zelfs om bijna 72.000 euro minder!

Voor het stel uit het rekenvoorbeeld – met een gezamelijk inkomen van €70.000 per jaar – daalt de maximum hypotheek hierdoor van €345.000 zonder private lease contract naar 306.616 (Kia Picanto) en zelfs tot € 273.687 bij het leasen van een Kia Niro. Bekijk hieronder het uitlegfilmpje waar deze rekenvoorbeelden uit komen.

Invloed van private lease op je hypotheek

Bij je nieuwe hypotheekaanvraag worden de maximaal toegestane hypotheeklasten per maand verminderd met *65%* van het maandelijkse leasebedrag. Dit kan er in de praktijk mogelijk voor zorgen dat je niet het hypotheekbedrag kunt krijgen wat je nodig hebt voor je nieuwe huis.

Een private lease prijs bestaat in de praktijk uit twee delen:

  • Het financiële gedeelte: dit bestaat uit de afschrijvingen voor de leaseauto plus de rente. Dit deel is goed voor 65% van je maandbedrag. En juist dit stuk wordt geregistreerd door de leasemaatschappij bij het BKR.
  • Het servicedeel: hieronder vallen de belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen. Dit deel omvat de overige 35% van je maandelijkse leasebedrag en wordt niet geregistreerd

BELANGRIJKE UPDATE per april 2022:

“…Per april 2022 gaat het hierboven genoemde percentage van 65% omhoog naar de volle 100%. De impact wordt dus mogelijk  nog groter op je maximale hypotheekbedrag!

De consumentenbond schrijft hierover op haar website:
“…Vanaf 1 april 2022 wijzigt de registratie van private-autoleasecontracten bij het BKR. Vanaf dat moment wordt bij nieuwe overeenkomsten 100% van de leaseovereenkomst geregistreerd. Nu is dat nog 65% van de som van alle maandbedragen. De registratie van bestaande en lopende contracten wijzigt niet.
Omdat het maximale leenbedrag vermindert, kun je vanaf de wijziging misschien minder hypotheek krijgen…”

 

Hoe kun je voorkomen dat private lease je nieuwe hypotheek beknot?

Volgens de Consumentenbond kun je de downsite deels voorkomen door een deel van het leasebedrag vooruit te betalen. Maar volgens ons is voorkomen veel beter dan op de blaren zitten. Wil je ergens de komende jaren een (nieuw) huis kopen? Dan moet je duidelijk rekening houden met de invloed van een private lease contract op je maximale leenbedrag. Dit kan bjivoorbeeld door een klasse kleiner (goedkoper) te gaan rijden i.p.v. in je droomauto. Of voor een korte looptijd te kiezen, bijvoorbeeld door een van de ruim 200 private lease occasions over te nemen. Waarmee je weer profiteert van een kortere looptijd, en een lager leasebedrag. Of natuurlijk door je huidige private leasecontract vroegtijdig ter overname aan te bieden via onze site… Zodat je geen leasecontract meer op je naam hebt staan op het moment dat je een hypotheekaanvraag wilt doen.

Plaats je private lease auto online


Private lease en je maximale hypotheekbedrag

Een private lease contract heeft invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen met bijvoorbeeld een hypotheek. Dat komt doordat alle leasemaatschappijen een BKR-registratie verrichten. BKR staat overigens voor: Bureau Krediet Registratie. Het BKR houdt alle kredietregistraties bij in Nederland. Dit doen zij met als doel om Nederlandse huishoudens financieel gezond te houden en te voorkomen dat ze met problematische schulden komen te zitten. BKR doet dit dus niet alleen om geldverstrekkers te beschermen, maar juist ook de consumenten zelf.
Hypotheekverstrekkers kijken altijd of je een hypotheek wel kunt dragen. Naast je huidige inkomen kijken ze ook naar welke andere financiële verplichtingen je hebt lopen. Bijvoorbeeld, een creditcardschuld, studieschuld of persoonlijke lening. Hiervoor raadplegen ze de eerder genoemde BKR-registratie. En daar duikt nu bij een BKR-check dus ook een private lease contract op. Want dat is ook een financiële verplichting voor langere tijd…